Farmors fortryllende hveder til St. Bededag

 

I morgen er det St. Bededag, og det betyder, at vi kan se frem til at nyde en af mine foretrukne typer bagværk: Hveder. Du kan selvfølgelig købe dem hos bageren, men du kan også bage dine egne og samtidig få det til at dufte vidunderligt af kardemomme i hele huset. Det har vi en tradition for, at jeg gør her i huset, og nu da to ud af tre af mine sønner er flyttet hjemmefra, glæder det mig, at den ældste af dem, fra morgenstunden i dag, ringede og spurgte, hvad tid de skulle komme. Traditioner betød meget for mine drenge, da de var små, men sjovt nok, betyder de næsten endnu mere, nu hvor de er flyttet hjemmefra, og hvis en pladefuld nybagte hveder kan kalde musketererne til, så er det da lige præcis, hvad jeg sætter tid af i mit program til at fremtrylle. Få stunder er nemlig bedre end dem med mine sønner - faktisk kan jeg ikke lige på stående fod komme i tanke om, hvad der skulle være bedre end at tilbringe tid med dem.

Skikken med varme hveder stammer fra dengang Store Bededag var en arbejdsfri bede- og bodsdag. Alle holdt fri – selv bageren - så der var ikke brød til folket på denne særlige dag. Bageren lod dog ikke helt sit publikum i stikken - dagen før dagen strøg han derfor i køkkenet og bagte en stor portion ‘hvedetvebakker’, som holdt sig så godt, at folk sagtens kunne købe dem dagen forinden St. Bededag og varme dem dagen derpå.

Da jeg var barn, nød jeg de skønneste hveder hjemme hos min farmor. De smagte så dejligt, at jeg i mange af mine voksne år satte mig for at udvikle en opskrift, der levede op til de hveder, jeg satte sådan pris på, når jeg gæstede min farmor. Ved at kombinere forskellige typer opskrifter på hveder ramte jeg den mest fantastiske hemmelige formel på hveder, der ikke blot smager af kardemomme og andre gode sager, men også sender mig direkte tilbage til farmors køkken. Det særlige ved hveder er, at de skal dampes over en gryde med vand i 15 minutters tid og at det er det, der giver dem deres helt specielle konsistens. Hvederne holder sig rigtig godt og kan sagtens bages dagen inden, de skal spises. Opskriften kommer her.

siforellana_for%C3%A5rsskov.jpg
siforellana_hveder.png
 
 

Ingredienser
ca. 12-16 stk

125 g smør 
6 dl mælk 
3 spsk sukker 
1 stor spsk kardemomme 
2 tsk salt 
50 g gær 
100 g kartoffelmel
ca. 1 kg hvedemel 
2 æggehvider 

Pensling
2 æggeblommer med lidt vand til at pensle med

 
 
siforellana_hveder.jpg
siforellana_hveder.jpg

Fremgangsmåde
Smelt smørret og tilsæt mælk, sukker, kardemomme og salt. Rør gæren ud i blandingen, og tilsæt kartoffelmel, halvdelen af hvedemelet og æggehviderne. Rør godt sammen. Tilsæt resten af melet, og ælt dejen godt. Stil den til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter med et fugtigt klæde over. Tænd ovnen på 200 grader. Form ca. 12-16 boller og anbring dem side om side i et ildfast fad eller en lille bradepande beklædt med bagepapir. De skal stå tæt, så de vokser sammen under bagningen. Stil fadet/bradepanden ovenpå en stor gryde, der er bragt i kog, og damp hvederne, mens vandet simrer, og dampen smyger sig op om fadet i 15 minutter. Pensl derefter hvederne med de sammenrørte æggeblommer og vand, og sæt dem i ovnen på nederste rille i ca. 20 minutter. Server hvederne lune eller lad dem afkøle og put dem i en lufttæt plasticpose til senere brug. De smager skønt, halverede og ristet sprøde og gyldne i en knaldvarm ovn eller på brødristeren.

Tip
Bemærk den flotte glans, hvederne har på billedet. Den opnås ved at pensle bollerne med æggeblommer blandet op med lidt vand. Samme effekt kan naturligvis også fås på alt muligt andet bagværk. 

Jeg ønsker dig den dejligste St. Bededag og god fornøjelse med hvederne, som i øvrigt stammer fra min bog “Rollinger & roulader”, som er helt udsolgt fra forlaget og kun kan købes i et meget begrænset omfang hos mig her.